Blog

Zanimljivi svet čokolade

Verujemo da među vama ima mnogo onih kojima je nezamisliv svet bez čokolade i da ne može da vam prođe dan bez ove čarobne poslastice.

I niste jedini koji je smatraju suvim zlatom! I niste daleko od istine! Da li ste znali da su u južnoj Americi smatrali čokoladu toliko dragocenom da su je koristili kao sredstvo plaćanja? Čokolada u obliku zrna je korišćena kao platežno sredstvo budući da su stanovnici tog dela sveta bili svesni svih njenih blagotvornih dejstava, a samim tim i vrednosti.

A otkud čokolada u Evropi?

Za to što i u ovom delu sveta danas znamo za čokoladu “kriv” je španski osvajač Armando Kortes koji ju je prvi doneo iz Meksika u Evropu početkom 16. veka. Evropljani u to vreme nisu bili posebno oduševljeni novim ukusom koji im je Kortes doneo i bili su poprilično skeptični oko konzumacije, a naročito su dovodili u pitanje da li je adekvatno kada je u vidu toplog napitka.

Međutim, nakon što su otkrili čarobni svet obrade i pripreme kakaovca i evropski svet postaje oduševljen i tu kreće cela jedna nova istorija i zaluđenost čokoladnim ukusom.

Ah ta čokolada…

Čokolada kakvu danas poznajemo je proizvod modernizacije i modernog sveta. U svom izvornom obliku, kakaovac se koristio samo za tople i hladne napitke; drevni narodi kao što su Inke, Asteci i Maje su „pili čokoladu“ vekovima uz različite začine da bi menjali ukus.

Kasnije, dolaskom čokolade u Evropu, i Kazanova je shvatio koliko je vredna kao poslastica i koristio je “čudotvorni čokoladni napitak” kao afrodizijak u svojim ljubavnim poduhvatima.

Vekovima se veruje da je kakaovac zaista moćan izvor energije i da deluje kao afrodizijak, naročito kada se koristi sa određenom kombinacijom začina i dodataka.

Nauka i čokolada

Naučni naziv za čokoladu u stvari i znači „hrana za bogove“ i upravo to dovoljno govori o njenoj moći i vrednosti koja traje otkad je sveta i veka.

Prva čokolada, u formi u kakvoj je sada poznajemo, nastala je u Engleskoj, a onda se dalje širila svetom i i dalje je omiljeni slatkiš širom planete.

Anči kolači – zašto su naše čokoladne torte i kolači tako posebni

U poslastičarnici Anči kolači koristimo samo najkvalitetniju čokoladu prilikom izrade torti i kolača. Na raspolaganju su vam različite čokolade, a sve u skladu sa vašim željama i potrebama:

  • mlečne, sa više ili manje postotka kakkaa,
  • u čvrstom,
  • tečnom ili
  • kremastom obliku.

 

Pored toga što vam Anči kolači nudi gotove čokoladne kolače i torte, isto tako imate mogućnost da sami iskombinujete šta vam se najviše dopada.

Naši iskusni poslastičari i dekorateri će rado sa vama da podele savete je reč o kombinaciji ukusa i da vam preporuče ono što je najbolje za vašu tortu i njen vizuelni izgled, kako biste u potpunosti bili zadovoljni i dobili baš ono što želite.