Blog

Kako čuvati i zamrzavati torte i kolače?

Za prave ljubitelje poslastica pitanje: „Kako čuvati i zamrzavati torte i kolače“ možda se čini suvišnim, a odgovor očiglednim. Dobro je poznata činjenica da kada se vikendom pravi porodični kolač ili torta, i pre nego što se lepo stegne i ohladi, veći deo nestane u kratkom roku! Naročito ukoliko imate decu slatkiši na stolu jednostavno ne mogu dugo da opstanu.

Međutim, nakon velikih slavlja, dečjih rođendana, slava ili svadbe, desi se da nešto od kolača ili torti preostane i da jednostavno želite da im sačuvate svežinu i iskoristite ih nakon nekoliko dana ili čak nedelja.

Koju god vrstu kolača ili torti da imate, ako ćete ih pohraniti u zamrzivač, najvažnije je da budu dobro upakovani u posude koje su hermetički zatvorene kako ne bi poprimili okolne mirise, što se često dešava sa hranom koja se čuva u zamrzivaču.

Pored toga, treba imati na umu i koliko dugo kolači ili torta mogu opstati u frižideru ili zamrzivaču, ali i koji način pakovanja će najduže zadržati svežinu.

Kako bi vaši kolači ostali sveži i ukusni i nakon nekoliko nedelja, donosimo vam savete kako ih možete uspešno sačuvati.

Čuvanje i zamrzavanje čajnih peciva i sitnih kolača

Sitni kolači koje obično spremamo za slave ne podnose vlagu jer od nje mogu lako da omekšaju i izgube hrskavost pa iz tog razloga prilikom pakovanja za čuvanje u frižideru ili zamrzivaču moraju biti odvojeni od kremastih kolača i namirnica.
Kada je reč o takvim, keksastim kolačićima, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi jer tako upakovani mogu da traju i do 10 dana. Ukoliko ih upakujete u kesice koje se zatvaraju zipom ili u posude koje mogu dobro da se zatvore poklopcem i koje su bezbedne za zamrzavanje, mogu se čuvati u zamrzivaču i do šest meseci.
Kada poželite da se zasladite, držite ih na sobnoj temperaturi oko sat vremena dok se postepeno ne odmrznu.

Kako se čuvaju i zamrzavaju kremasti kolači?

Kolači sa mlečnim kremovima i filovima koji sadrže jaja u frižideru se mogu čuvati 3 do 4 dana. Ukoliko ih nećete upotrebiti u tom periodu, najbolje je da ih isečete na manje komade i upakujete u posude koje se hermetički zatvaraju, te zamrznete.

Čuvanje i zamrzavanje biskvitnih kolača

Biskvitni kolači kao što su čupavci, kuglofi, rolati i slično, takođe se mogu čuvati u zamrzivaču dva do tri meseca. Uvijte ih u aluminijumsku ili prijanjajuću foliju, pa ih stavite u kesicu i potom u zamrzivač. Ili ih jednostavno složite u plastične posude koje dobro mogu da se zatvore kako ne bi upili mirise drugih namirnica.

Na ovaj način možete čuvati i kolače do određene proslave ili važnog dana ukoliko je potrebno da ih spremite malo ranije. Samo ih sat vremena pre korišćenja izvadite i držite na sobnoj temperaturi.

Za slučaj da čuvate celu tortu ili veliki komad torte, prvo je sat-dva zamrznite na tacni za kolače kako bi se lepo stegla pa je potom prebacite u zatvorenu posudu. Ovu vrstu kolača najbolje je da potrošite u roku od 30-ak dana.

Kako se čuva i zamrzava torta?

Za slučaj da čuvate celu tortu ili veliki komad torte, prvo je sat-dva zamrznite na tacni za kolače kako bi se lepo stegla pa je potom prebacite u zatvorenu posudu. Ovu vrstu kolača najbolje je da potrošite u roku od 30-ak dana.

Ukoliko se približava neki specijalan datum, proslava ili dečji rođendan ili jednostavno želite da se zasladite porodično bez ikakvog posebnog povoda, pozivamo vas da nas kontaktirate i pogledate našu ponudu kolača i torti koje svakodnevno za vas pripremaju naši vrhunski poslastičari.

Ako nešto od poslastica i preostane, ne brinite, uz ove savete možete ih sačuvati i uživati u njihovoj svežini i ukusu i posle nekoliko nedelja.