Postoji tzv. ugostiteljski standard po kom je potrebno od 140-170gr poslastica po osobi. Naravno tu je i tzv. „mamin“ standard koji je mnogo rigorozniji – 200g po gostu, jer po mišljenju mama mora da ostane nešto i na naredni dan.

 

Najčešće se poručuje 100g mladenačke torte po osobi a tu je važno uračunati i sve ostale torte koje ćete dobiti. Ako će biti postavljen i sto sa sitnim kolačima i slatkišima (Slatki Sto) ili Čoko Fontana, onda treba i to uračunati.

Za svadbe koje su van sezone porudžbinu je poželjno napraviti par nedelja ranije.

 

Za svadbe od prvog vikenda posle Uskrsa pa do početka petrovdanskog posta (kraj juna) i sve svadbe u septembru i oktobru (zbog velikog broja svadbi u tom periodu) mora se napraviti rezervacija bar 1-2 meseca ranije.

 

Za svadbe u postu, dovoljno je poručiti tortu i početkom nedelje kada je svadba. Tortu možete poručiti već sada bez obzira kada je Vaša svadba. Nikada nije suviše rano poručiti tortu, tj. moguće je porudžbinu napraviti i nekoliko meseci ili godinu dana ranije.

Da, i mi sami preporučujemo da za svaki sprat odaberete drugi ukus. Ako se poručuju i dodatne torte i one mogu biti različite.

Većina torti na dva sprata mogu biti minimum 5kg, na 3 sprata mogu biti između 8 i 15kg, 4 sprata od 16-22kg. Torte od 5 spratova mogu biti minimum od 23-25kg.

Da, za torte koje imaju više od tri sprata unutra nje stavlja se stalak ili podkonstrukcija od plastike koja se ne vidi, a nosi čitav teret torte. On omogućava da torta bezbedno stigne do restorana (neće se raspasti ili nakrenuti na jednu stranu) i kvalitet unutra će ostati isti kao i kada je torta napravljena (neće se zgnječiti zbog vibracija prilikom transporta ili pritiska noža prilikom sečenja). Zbog toga donja torta može biti u bilo kom ukusu, čak i sa voćem.

 

Gramaža stalka ne uračunava se u težinu torte, već je on samo pozajmljen i potrebno je vratiti ga najkasnije nekoliko dana posle svadbe.

Pošto mladenci seku vrh torte, preporučuje se da najmanja torta na vrhu bude nešto što mladenci najviše vole, a donji, najveći deo nešto što će najveći broj gostiju da jede, a to je najčešće kombinacija lešnika i čokolade.

Da, jer će vam ih većina ozbiljnih i odgovornih restorana tražiti i obaveza je svih legalnih proizvođača hrane da je imaju. Zbog toga je preporuka da vam sve poslastice izradi poslastičarnica, a ne neko u kućnoj izradi.

 

Stoga slobodno zatražite deklaraciju i mi ćemo je isporučiti zajedno sa vašom porudžbinom.

Torte se transportuju u rashlađenom vozilu, tj. u mini hladnjači jer se na taj način najbolje čuva i spoljna dekoracija i sam ukus slatkiša. Preporučeno je da se torte dostave u restoran na dan svadbe.

Naravno da većina torti može, ali ne baš sve. Neophodno je da se posavetujete sa vašim poslastičarem šta je moguće napraviti i koji kvalitet izrade je moguće postići za željeni oblik torte.

 

Dešavalo se da poslastičar u želji da izađe u susret zahtevima kupca, primi porudžbinu za tortu u tehnici koju nikada ranije nije radio i da urađena torta bude veliko razočarenje, tj. da samo podseća na original.

 

Poslovna politika naše poslastičarnice je takva da primamo porudžbinu samo za ono što smo sigurni da će biti najpribližnije originalu i čime ćemo zadovoljiti vaša očekivanja.

Da, moguće je, ali treba voditi računa o tome kako će dobijena torta izgledati.

 

Dešavalo se da kupac odabere tortu koja mu se najviše dopada i da želi da izmeni njenu boju kako bi se uklopila sa dekoracijom u restoranu, pa tako dobijena torta na kraju bude kompromis između onoga što se svidelo kupcu i nametnutog. Stoga smatramo da nije uvek neophodno da boju torte uklapate sa dekoracijom u restoranu.

Ukrasi za torte su pravljeni od jestivog materijala i nisu štetni za ljudsku upotrebu ali sadrže elemente koji nisu jestivi (drvene čačkalice i ražnjiće, poslastičarske žičice, til, cirkone na traci itd.).

 

Figurica na vrhu može biti jestiva ili nejestiva (porcelan, bakelit, gips ili plastika).

Može, ali je uslov da svo cveće bude zabodeno u dezinfikovane ampule pa tek onda u tortu. Voda u ampuli će hraniti cvet kako bi ostao svež a ukus torte će ostati nepromenjen i biće bezbedna za sve koji je budu degustirali.

U većini slučajeva dekoracija je uračunata u cenu mladenačke torte a doplaćuju se cveće, bilo da je prirodno ili jestivo od šećera, figurica ili toper na vrhu (može se i iznajmiti i nakon svadbe vratiti zajedno sa stalkom od torte).

Nije neophodno lično doći, torta se može poručiti i telefonom.

Naša poslastičarnica koristi uvozni kvalitetni fondan (ne kuvamo ga sami) i rastanjujemo ga mašinski – Laminatorom. To nam omogućava da torte budu presvučene minimalno potrebnom količinom fondana debljine nekoliko milimetara.

Zbog problema koji se događa sa nekim tortama i fondanom (dolazi do otapanja fondana) bezbedno je samo ove četiri voćne torte prekriti fondanom: LETNJI DAN, BLEK FOREST, ŠVARCVALD i BARON.

 

Od DOMAĆIH KLASIČNIH TORTI za prekrivanje fondanom nije bezbedna samo PUSLA torta.

 

Takođe, POSNE I SPECIJAL TORTE ne mogu biti dekorisane fondanom.

Ubedljivo najčešće poručivana torta je NUGAT, a slede je KIDI, KRANČ, LEŠNIK TOFI, BOEM, ANČI, KREMISIMO, TORTA SA MILKA® ČOKOLADOM, JAPANSKI VETAR, LONDON, ŽERBO, ESTERHAZI, REFORMA, AFRIKA.

 

Od domaćih voćnih najčešće poručivane su : LETNJI DAN, BLEK FOREST, ŠVARCVALD, MOSKVA i KAPRI.

Mame, tetke, strine, ujne i prijatelji koji bi hteli da vam za proslavu poklone tortu mogu da je poruče kod nas a mi ćemo je besplatno isporučiti direktno u restoran zajedno sa glavnom tortom.

 

Sve torte i poslastice imaju deklaraciju koju većina restorana traži da bi ih primili i servirali gostima.

 

Nije neophodno odmah poručivati dodatne poslastice, već najkasnije nedelju dana pre proslave. U nekim slučajevima, u zavisnosti od popunjenosti kapaciteta, u porudžbinu se može dodati torta i nekoliko dana pre svadbe.

 

Dodatne torte možeti sami poručiti, ali i gosti mogu pozivom ili mejlom da poruče i dodaju slatkiše u vašu porudžbinu. Uplatu mogu izvršiti na naš tekući račun ili novac mogu dati vama kada budete plaćali celokupnu porudžbinu.

Preporuka je da se oko toga konsultujete sa menadžerom restorana ili dečije igraonice u kojoj će biti proslava. Naša iskustva idu u prilog tome da je sve slatkiše najbolje izneti u isto vreme, tj. paralelno sa sečenjem mladenačke torte.

Rok trajanja torti je od 5-7 dana u zavisnosti od ukusa, naravno uz uslov da ih čuvate u frižideru. Možete ih staviti u plastične posude koje mogu dobro da se zatvore (kako torte ne bi poprimile druge mirise) i čuvati ih u zamrzivaču. U tom slučaju najbolje je torte iskoristiti u roku od 6 meseci.

 

Zamrznutu tortu je dovoljno izvaditi iz zamrzivača na sobnu temperaturu sat vremena pre služenja.

Potrebno je da nas unapred obavestite ukoliko postoje takvi slučajevi kako bismo izabrali ukuse koji ne sadrže te sastojke. Vrlo je bitno da li su te osobe izuzetno osetljive, tj. da li su alergične i na tragove tih sastojaka. Ukoliko jesu izuzetno alergične i organizam im reaguje i na prisustvo tragova tih sastojaka, onda je najbolje da ne konzumiraju ništa jer naša firma nema potpunu izdvojenost procesa proizvodnji. Npr. u istim pećnicama se peku i torte sa i bez orašastih plodova, pa ih ventilatori koji uduvavaju vreo vazduh mogu u tragovima naneti.

U našoj poslastičarnici imamo veliki izbor figurica mladenaca koje možete kupiti ili iznajmiti kod nas a možete nam doneti i vašu figuricu koju ćemo postaviti na tortu.

 

Dvodimenizionalne personalizovane topere (npr. vaše inicijale) možete nabaviti sami ili ih mi možemo poručiti da se naprave kod naših dobaljača.

Zasebno figurice i topere ne prodajemo tj. ne iznajmljujemo, da bi naši mladenci uvek imali najbolji mogući izbor.

Dekoraterka ili cvećarka koja je zadužena za dekoraciju vaše svadbe može nam doneti cveće koje ćemo postaviti na vašu tortu, veče pre svadbe.