12 najčešćih pitanja u vezi sa kolačima i slatkim stolom

Postoji tzv. ugostiteljski standard po kom je potrebno od 140-170gr poslastica po osobi. Za proslave koje su bazirane na samoposluživanju sa švedskog stola, može biti i manje. Takođe, bitno je uzeti u obzir predviđeno vreme trajanja proslave.

 

Ukoliko će biti i dodatnih torti uz postavljen sto sa sitnim kolačima i slatkišima, ili Čoko fontana, onda treba i sve to uračunati.

 

Za Slavu je dovoljno u proseku oko 100gr kolača po osobi.

Porudžbinu je poželjno napraviti bar nedelju dana ranije, a u zavisnosti od popunjenosti kapaciteta minimum jedan dan ranije.

 

U svakom slučaju, mi svaki dan proizvodimo torte, kolače i ostale poslastice za slobodnu prodaju po koje možete nenajavljeno doći i kupiti ih u našoj poslastičarnici ili poručiti da vam ih mi isporučimo.

 

Kada su u pitanju datumi velikih slava, Đurđevdan, Aranđelovdan, Nikoljdan i Jovanjdan, poželjno je porudžbinu napraviti nekoliko nedelja ranije.

Da, jer će vam ih većina ozbiljnih i odgovornih restorana tražiti i obaveza je svih legalnih proizvođača hrane da je imaju. Zbog toga je preporuka da vam sve poslastice izradi poslastičarnica, a ne neko u kućnoj izradi.

 

Stoga slobodno zatražite deklaraciju i mi ćemo je isporučiti zajedno sa vašom porudžbinom.

Poslastice se transportuju u rashlađenom vozilu, tj. u mini hladnjači jer se na taj način najbolje čuva i spoljna dekoracija i sam ukus slatkiša. Preporučeno je da se poslastice dostave u restoran na dan proslave.

Nije neophodno lično doći, torta se može poručiti i telefonom.

Kako bi gosti mogli razlikovati posne poslastice od mrsnih, mi ih obeležavamo čačkalicama na kojima su zalepljene zastаvice sa nazivom „POSNO“.

Mame, tetke, strine, ujne i prijatelji koji bi hteli da vam za proslavu poklone kolače i poslastice, mogu da ih poruče kod nas a mi ćemo ih sve besplatno isporučiti direktno u restoran zajedno sa glavnom tortom.

 

Sve torte i poslastice imaju deklaraciju koju većina restorana traži da bi ih primili i servirali gostima.

 

Nije neophodno odmah poručivati dodatne poslastice, već najkasnije nedelju dana pre proslave. U nekim slučajevima, u zavisnosti od popunjenosti kapaciteta, u porudžbinu se može dodati torta i nekoliko dana pre proslave.

 

Dodatne torte možeti sami poručiti, ali i gosti mogu pozivom ili mejlom da poruče i dodaju slatkiše u vašu porudžbinu. Uplatu mogu izvršiti na naš tekući račun ili novac mogu dati vama kada budete plaćali celokupnu porudžbinu.

Preporuka je da se oko toga konsultujete sa menadžerom restorana ili dečije igraonice u kojoj će biti proslava. Naša iskustva idu u prilog tome da je sve slatkiše najbolje izneti u isto vreme, tj. paralelno sa iznošenjem glavne torte.

Rok trajanja torti je od 5-7 dana u zavisnosti od ukusa, naravno uz uslov da ih čuvate u frižideru. Možete ih staviti u plastične posude koje mogu dobro da se zatvore (kako torte ne bi poprimile druge mirise) i čuvati ih u zamrzivaču. U tom slučaju najbolje je torte iskoristiti u roku od 6 meseci.

 

Zamrznutu tortu je dovoljno izvaditi iz zamrzivača na sobnu temperaturu sat vremena pre služenja.

Potrebno je da nas unapred obavestite ukoliko postoje takvi slučajevi kako bismo izabrali ukuse koji ne sadrže te sastojke. Vrlo je bitno da li su te osobe izuzetno osetljive, tj. da li su alergične i na tragove tih sastojaka. Ukoliko jesu izuzetno alergične i organizam im reaguje i na prisustvo tragova tih sastojaka, onda je najbolje da ne konzumiraju ništa jer naša firma nema potpunu izdvojenost procesa proizvodnji. Npr. u istim pećnicama se peku i torte sa i bez orašastih plodova, pa ih ventilatori koji uduvavaju vreo vazduh mogu u tragovima naneti.